diumenge, 2 de gener del 2011

Bona entrada d'any 2011 amb la "Realitat augmentada"

.

Article de Susana Herrera Damas (07/07/2010)

Per començar des del principi, la realitat augmentada és una nova tecnologia que permet afegir contingut virtual 3D en un entorn físic, de manera interactiva i en temps real. A diferència del que passa amb la realitat virtual, la augmentada no substitueix la realitat física, sinó que sobreimprimeix dades informàtiques sobre el món real, de manera que l'usuari té la sensació d'estar present físicament a l'escenari que veu reflectit en el seu pantalla. Així es pot veure en el famós vídeo Augmented Reality by HitLab.

Per això, aquest tipus de tecnologia sol requerir un ordinador i una webcam a la qual es mostri la imatge física que es vol enriquir. De vegades, depenent de l'aplicació, s'utilitzen també certes targetes que s'han d'imprimir abans de començar, o determinats dispositius com mòbils, cascos o ulleres especials amb sistemes de GPS que permeten que l'experiència sigui més creïble.

Atesa la versatilitat que ofereix aquesta nova tecnologia, són diverses les disciplines que han volgut treure partit dels seus avantatges. Així passa, per exemple, en medicina, en arquitectura, en museografia o en publicitat.

L'educació tampoc ha volgut quedar-se enrere i també s'ha sumat a aquesta tecnologia. La idea: oferir espais interactius més versemblants que afavoreixin una major immersió per part de l'alumne i, d'aquesta manera, un aprenentatge més significatiu.

Els següents videos són només un exemple d'algunes de les possibilitats actuals, encara que és molt probable que, al seu torn, aquestes només siguin una metàfora del potencial educatiu que oferirà la realitat augmentada en uns pocs anys.

e-Learning with Augmented Reality

 

Augmented Reality in the Classroom

 

Augmented reality. Education